+38 (04744) 3-44-61
Меню
Остання редакція: 29 грудня 2022

Традиційна зустріч студентів-першокурсників з практичним психологом

    Відбулася зустріч студентів перших курсів (ОР "Молодший бакалавр", "Бакалавр") інженерно-технологічного факультету з практичним психологом психологічної служби університету Валентиною МАЗУРЕНКО (https://www.udau.edu.ua/ua/spivrobitniki/mazurenko-valentina-dmitrivna.html)

    Психолог наголосила, що психологічна служба надає якісну, сучасну психологічну допомогу, що здійснюються на безоплатній основі. Основною метою психологічної служби є забезпечення та підвищення ефективності педагогічного процесу, захист психічного здоров’я і соціального благополуччя усіх його учасників.

    Щодо теперішньої ситуації: зараз ми живемо у високому перманентному стресі – він то більший, то менший, залежно від подій. Тому маємо приділяти особливу увагу своєму психічному стану, відпочинку та поповненню ресурсів. Мають бути хороші сон, харчування, треба пити багато рідини, чергувати напруження й розслаблення (попрацювали – відпочиваємо, а не “працюємо, поки не впадемо”). Це зараз важливіше, ніж у звичайному мирному житті. Чим складніші обставини, тим більше уваги мусимо приділяти відпочинку та напрацюванню ресурсу.

     Є три варіанти розвитку подій під час небезпеки чи стресу:

     Боротьба або втеча. Мобілізаційна енергія витрачається на те, щоби битися або тікати. За якийсь час рівень стресу зменшується й повертається до норми внаслідок якоїсь дії, а не пасивності.

     Застигання або так звані травматичні щипці. Тут ідеться про можливість виникнення психологічної травми. Коли є травматична подія, реакції страху, розпачу, збудження, болю, фізіологічних стресових реакцій і немає можливостей для втечі та боротьби, виникає відчуття безпорадності, безсилля, замороженість.

     На зустрічі було проведено діагностичні тестування студентів 1 курсу з метою визначення рівня стресу, тривожності та загальної діагностики психологічного стану здобувачів освіти. Увага приділялася розумінню цінності збереження рівноваги в цей буремний час та спробували на практиці доступну і просту у виконанні техніку для самодопомоги. 

  

Валерія ЖЕЛЄЗНА, заступник декана інженерно-технологічного факультету

з організаційно-виховної роботи, доцент кафедри харчових технологій