+38 (04744) 3-44-61
Меню
Остання редакція: 26 квітня 2021

Писанки «Зернівки» від студентів інженерно-технологічного факультету!!!

Творчість – це десять відсотків натхнення і дев’яносто напруженої праці….

Томас Едісон

 

     Зовсім скоро найважливіше свято року – Великдень. Одним із символів цього свята є писанка – стародавня форма українського народного розпису, символ весни, сонця, повернення природи до життя, у якому наші пращури втілювали свої прагнення та віру.

     Нині, існує безліч технік оздоблення писанок. Це техніка простого фарбування, вишкрябування, крапання, флористична писанкова техніка розпис воском і т.д.. Кожна з них має свою історію, свої символи та їх значення.

     Проте, є ще один досить цікавий та екологічної вид – писанка «Зернівка». Головною відмінністю та перевагою якої є те, що в поєднані з досить могутніми та сильними символами, насіння, яке являється символом добробуту, родючості, чистоти, надає їм ще більшої могутності. Наші предки, робили їх за допомогою викладування насіння різних культур на видуті яйця або вирізані деревинні основи. Кріпились вони на збитий яєчний білок, також могли покривати їх лаком виготовленим з олійних культур, таких, як льон.

     Тож цього року студенти інженерно-технологічного факультету поринувшись в історію такої забутої писанки «Зернівки» відтворили давню традицію наших предків.

     Вітаємо усіх з наступаючим святом Великодня, бажаємо успіху та гарних свят!

 

 Валерія Желєзна, ст. викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна