+38 (04744) 3-44-61
Меню

Підготовка до співбесіди при поновленні або переведенні

Нормативно-правовим документом, що регламентує права та обов’язки претендентів на поновлення є ПОЛОЖЕННЯ про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки, ЗАТВЕРДЖЕНО Наказом Міністерства освіти і науки України 07 лютого 2024 року № 134, Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08 квітня 2024 р. за № 509/41854.

При поновленні чи переведенні для визнання результатів попереднього навчання, перезарахування кредитів ЄКТС, зарахування освітніх компонентів, виконання індивідуального плану наукової роботи та оцінки здатності особи до успішного виконання відповідної освітньої програми розпорядженням декана створюється предметна комісія. До її складу входять: декан факультету; гарант освітньої програми, на яку поновлюється або переводиться Учасник; науково-педагогічні працівники у кількості не менше трьох осіб, залучені до реалізації освітньої програми.

Перезарахування результатів навчання з навчальних дисциплін проводиться на підставі порівняння навчальних програм відповідної спеціальності та Академічної довідки, що надає Учасник. При цьому при перезарахуванні форм підсумкового контролю з дисциплін екзамен може бути зарахований як залік з відповідною оцінкою за шкалою ЄКТС; залік, якщо він був оцінений за шкалою ЄКТС, може бути зарахований як іспит відповідною оцінкою за шкалою ЄКТС.

Зарахування обов'язкових освітніх компонентів (індивідуального плану наукової роботи) або їх складників здійснюється за умови, що під час попередніх періодів навчання особа здобула передбачені освітньою програмою або аналогічні результати навчання. Як вибіркові за заявою здобувача вищої освіти зараховуються, зокрема, освітні компоненти попереднього навчання, що не можуть бути зараховані як обов'язкові. Оцінювання здатності особи успішно виконати відповідну освітню програму здійснюється предметною комісією шляхом проведення співбесіди.

Рішення предметної комісії оформляються письмово протоколом із зазначенням визнання результатів навчання та оцінки здатності особи до успішного виконання відповідної освітньої програми. У випадку проблем із визнанням результатів навчання чи негативної оцінки здатності особи до успішного виконання відповідної освітньої програми чітко прописується підстава й аргументація відмови та негативної оцінки здатності особи до успішного виконання відповідної освітньої програми.

Працівники деканату за дорученням декана факультету доводять до відома викладачів факт участі студента у програмі академічної мобільності, перезарахування відповідних дисциплін, їх занесення в Індивідуальний навчальний план.

Особи, яким було припинено право продовження навчання на місцях державного (регіонального) замовлення, повинні подати заяву про переведення на комерційне місце впродовж 5 днів.

Поновлення та переведення здобувача вищої освіти здійснюється за погодженням з органами студентського самоврядування, первинної профспілкової організації Університету (для осіб які є членами цієї організації) шляхом візування поданої заяви головою студентського самоврядування та/або первинної профспілкової організації.

Організація та проведення співбесіди щодо здатності виконання освітньої програми

Для проведення співбесіди утворюється комісія, яка включає провідних фахівців факультету. До складу комісії, як правило, входять декан факультету, завідувачі випускових кафедр, гаранти освітніх програм. Підставою до організації засідання є подана заява претендента на поновлення або переведення на відповідну освітню програму. Засідання комісії, як правило, організовують не пізніше трьох робочих днів після надходження до розгляду заяви потенційного здобувача.

Оцінювання здатності особи виконувати освітню програму здійснюється у вигляді співбесіди, яка може бути проведена із застосування технологій віддаленого зв’язку. Рішення комісії про здатність особи виконувати освітню програму заносить в протокол засідання секретар комісії, якого обирають із списку членів комісії на початку засідання.

Оскарження результатів роботи комісії проводиться у порядку визначено нормативними документами та положеннями УНУС.

 

Програма співбесіди що до здатності виконати ОП Агроінженерія – першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності Н7 «Агроінженерія»

 

Орієнтовні питання для визначення загальних компетенцій:

  • В чому полягає суть спеціальності Агроінженерія?
  • Опишіть Ваші успіхи під час попереднього навчання.
  • Чи виявляли Ви колись ініціативу?
  • Чи маєте досвід використання комп'ютерних технологій?
  • Чи маєте Ви досвід аналізу інформації із різних джерел?
  • Чи працювали (навчались) в команді? Виконували командні завдання? Чи відчуваєте здатність до виконання завдань у команді?
  • Чи можете виконувати завдання (у тому числі навчального характеру) самостійно?
  • Які ризики (небезпеки) може нести професійна діяльність за спеціальністю Агроінженерія?
  • Які наслідки можуть мати дії, що негативно впливають на стан навколишнього середовища?
  • Який Ваш рівень володіння державною мовою?
  • Чи володієте Ви іноземними мовами. Яку мову Ви б хотіли вивчити?
  • Чи розумієте Ви свої права та обов'язки як члена суспільства?
  • Які перспективи розвитку галузі на Вашу думку?
  • Чи маєте досвід використання теоретичних знань під час практичної діяльності?
  • Яке Ваше відношення до різноманітності та мультикультурності?

 

Орієнтовні питання для оцінювання навичок та вмінь в професійній сфері:

  • Сучасний стан агропромислового виробництва.
  • Виробничий потенціал сучасного сільського господарства.
  • Виробництво продукції рослинництва і тваринництва та перспективи галузей
  • Цілі та мета управління агропромисловим виробництвом
  • Агроекосистеми України та якість сільськогосподарської продукції.
  • Екологічна рівновага агроландшафтів та моніторинг сільського населення
  • Етапи розвитку інженерної діяльності.
  • Особливості інженерної праці в сільському господарстві.
  • Загальна структура інженерної професії.
  • Кваліфікаційна характеристика спеціальності агроінженера.
  • Основні напрями підготовки інженерів для сільського господарства.
  • Професійна кар'єра сучасного інженера.
  • Основні якості інженера.
  • Особливості інженерного управління.
  • Техніка у сільському господарстві.
  • Особливості використання землеробських знарядь
  • Функціонування основних енергетичних засобів у сільському господарстві.
  • Особливості будови та технічні характеристики сільськогосподарської техніки
  • Моделювання технологічних процесів аграрного виробництва.
  • Поняття механіки твердого тіла і рідини, матеріалознавства та міцності матеріалів.
  • Виробнича експлуатація техніки.
  • Технічна експлуатація сільськогосподарських машин.
  • Ефективність використання техніки в сільському господарстві.
  • Необхідність виконання ремонтних робіт сільськогосподарської техніки.
  • Ремонтні підприємства.
  • Ремонтні майстерні в господарствах.
  • Особливості виконання ремонтних робіт різної техніки в сільському господарстві.
  • Обов’язковість проведення заходів технічного сервісу сільськогосподарської техніки.
  • Сервісні підприємства.
  • Сервісні майстерні в господарствах.
  • Періодичність проходження заходів технічного сервісу різної сільськогосподарської техніки.
  • Особливості виконання робіт із технічного сервісу різноманітної техніки в галузі сільського господарства.

 

Програма співбесіди що до здатності виконати ОП Агроінженерія – другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності Н7 «Агроінженерія»

 

Характеристика орієнтовних дисципліни, їх теми, що виносяться на співбесіду

 

  1. ТРАКТОРИ І АВТОМОБІЛІ
  2. Загальна будова тракторів і автомобілів.
  3. Автотракторні двигуни внутрішнього згорання. Будова і принцип роботи кривошипно-шатунного механізму, газорозподільного механізму.
  4. Система охолодження та мащення ДВЗ.
  5. Система живлення дизельного та карбюраторного ДВЗ. Інжекторна система впорскування палива. Система живлення двигунів від газобалонної установки.
  6. Трансмісії, ходові частини, системи керування.
  7. Робоче, допоміжне та електричне обладнання. Техніко-експлуатаційні показники тракторів і автомобілів.
  8. Транспортні засоби. Конструкційні та витратні матеріали.

 

  1. СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ МАШИНИ
  2. Машини для обробітку ґрунту.
  3. Машини для підготовки та внесення добрив.
  4. Машини для сівби та садіння.
  5. Машини для захисту рослин від шкідників і хвороб.
  6. Машини для заготівлі кормів.
  7. Машини для збирання зернових культур.
  8. Машини для збирання кукурудзи і обробки зерна.
  9. Машини для збирання коренебульбоплодів, овочів, плодів і ягід.

 

  1. ТЕХНІЧНИЙ СЕРВІС В АПК
  2. Технічний сервіс в АПК.
  3. Теоретичні основи технічної експлуатації машин.
  4. Система технічного обслуговування машин.
  5. Технічний сервіс машин в особливих умовах експлуатації.
  6. Загальна характеристика технологічних процесів забезпечення

працездатності машин.

  1. Технології технічного обслуговування машин.
  2. Планування і організація технічного обслуговування машин.
  3. Забезпечення машин пально-мастильними та іншими

експлуатаційними матеріалами.

  1. Технологія зберігання машин.
  2. Технічне діагностування машин.
  3. Діагностування двигунів, агрегатів, систем і механізмів машин.
  4. Діагностування технічного стану двигунів.
  5. Діагностування ходової частини автомобіля.
  6. Виробнича база технічного обслуговування та діагностування

машин.

 

  1. ЕКОНОМІКА АПК
  2. Земельні ресурси та їх використання у сільськогосподарському виробництві.
  3. Основні засоби сільського господарства.
  4. Капітальні вкладення в аграрних підприємствах.
  5. Оборотні засоби сільського господарства.
  6. Матеріально-технічна база сільського господарства.
  7. Трудові ресурси сільського господарства.
  8. Продуктивність праці у сільському господарства господарстві.
  9. Витрати виробництва і собівартість продукції.
  10. Ціни і ціноутворення на сільськогосподарську продукцію.
  11. Економічні результати та ефективність діяльності сільськогосподарських підприємств.
  12. Вартісна структура валової продукції і можливості розширеного відтворення в сільському господарстві.
  13. Інтенсифікація сільського господарства.
  14. Розміщення, спеціалізація і концентрація аграрного виробництва.

 

  1. ЕКСПЛУАТАЦІЯ МАШИН І ОБЛАДНАННЯ
  2. Машинні агрегати, їх класифікація та умови використання.
  3. Експлуатаційні властивості машинних агрегатів та робочих машин.
  4. Обґрунтування складу та режимів роботи машинних агрегатів.
  5. Кінематика машинних агрегатів.
  6. Показники використання машинно-тракторних агрегатів
  7. Проектування технологічних систем-операцій.
  8. Особливості проектування транспортних процесів у рослинництві
  9. Проектування інженерного забезпечення технологій.
  10. Планування і організація використання машинного парку.
  11. Технології та системи машин у рослинництві.
  12. Механізація обробітку ґрунту.
  13. Приготування та внесення добрив.
  14. Сівба та садіння агрокультур.
  15. Догляд за агрокультурами.
  16. Збирання агрокультур.
  17. Заготівля кормів.
  18. Первинна переробка і зберігання продукції рослинництва.

 

  1. РЕМОНТ МАШИН ТА ОБЛАДНАННЯ
  2. Характеристика процесів, які змінюють технічний стан машин, головні положення теорії зношування.
  3. Види та характери зношування, явища та процеси при терті при зношуванні, гранично допустимі зноси спряжень та деталей, знос головних деталей СГМ. Деякі шкідливі процеси, що спричиняють несправність машин.
  4. Загальна схема виробничого процесу капітального ремонту процесів, правила здавання машин в капітальний ремонт, миття та очищення машин і деталей.
  5. Дефектація деталей, особливості дефектації типових деталей, допуски,посадки і квалітети при ремонті машин.
  6. Класифікація технологічних методів відновлення деталей, відновлення деталей механічною обробкою, методика побудови ряду ремонтних розмірів.
  7. Відновлення деталей: встановленням додаткових ремонтних деталей, зміною частин деталей, слюсарно-механічною обробкою, метод відновлення посадок, механізованим зварюванням та наплавленням.
  8. Сутність різних способів автоматичного дугового наплавлення (АДН) і деякі питання теорії зварювальних процесів. Відновлення деталей вібродуговим наплавленням.
  9. Відновлення деталей машин полімерними матеріалами та пластичним деформуванням.
  10. Відновлення деталей анодно-механічною обробкою, металізацією, електромеханічним та хімічним нарощуванням. Відновлення деталей хромуванням, електростатичним та електролітичними покриттям.
  11. Основи проектування технологічних процесів відновлення деталей. Планово-запобіжна система технічного обслуговування (ТО) та ремонту.
  12. Система технічної підготовки ремонтного виробництва.
  13. Структура ремонтно-обслуговуючої бази і методика її укрупненого розвитку. Планування і управління на ремонтному підприємстві.
  14. Організація управління якістю ремонту.

 

Програма співбесіди що до здатності виконати ОП Харчові технології – першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності G13 «Харчові технології»

 

Орієнтовні питання для визначення загальних компетенцій:

  • В чому полягає суть спеціальності Харчові технології?
  • Опишіть Ваші успіхи під час попереднього навчання.
  • Чи виявляли Ви колись ініціативу?
  • Чи маєте досвід використання комп'ютерних технологій?
  • Чи маєте Ви досвід аналізу інформації із різних джерел?
  • Чи працювали (навчались) в команді? Виконували командні завдання? Чи відчуваєте здатність до виконання завдань у команді?
  • Чи можеет виконувати завдання (у тому числі навчального характериу) самостійно?
  • Які ризики (небезпеки) може нести професійна діяльність за спеціальністю Харчові технології?
  • Які наслідки можуть мати дії, що негативно впливають на стан навколишнього середовища?
  • Який Ваш рівень володіння державною мовою?
  • Чи володієте Ви іноземними мовами. Яку мову Ви б хотіли вивчити?
  • Чи розумієте Ви свої права та обов'язки як члена суспільства?
  • Які перспективи розвитку галузі на Вашу думку?

 

Орієнтовні питання для оцінювання навичок та вмінь в професійній сфері:

  • Особливості харчових продуктів як об’єктів виробництва.
  • Типові технологічні процеси харчових виробництв (механічні, гідродинамічні, теплові, масообмінні, хімічні, біохімічні).
  • Методи обробки харчових продуктів і сировини
  • Основні технологічні операції під час зберігання зерна.
  • Суть типової технології приймання та первинної обробки зерна.
  • Загальна характеристика вина
  • Сировина для виробництва вина.
  • Типовий технологічний процес виробництва вина.
  • Загальні відомості про виробництво пива.
  • Сировина для виробництва пива.
  • Типова технологія виробництва питного молока.
  • Ринок молока і молочних продуктів.
  • Склад і властивості молока
  • Основні технологічні операції первинної обробки молока.
  • Основні технологічні операції під час виробництва кисломолочних продуктів
  • Виробництво сирів.
  • Типова технологія м’яса та м’ясопродуктів
  • Харчова цінність м’яса та асортимент продукції.
  • Технологія виробництва м’ясних копченостей та ковбасних виробів.
  • Основи консервування плодів та овочів.
  • Асортимент плодоовочевих консервів.
  • Сутність сушіння плодів та овочів.
  • Сутність заморожування плодів та овочів
  • Технологія виробництва плодоовочевих консервів.
  • Основні технологічні операції борошномельної промисловості
  • Основні технологічні операції круп'яної промисловості
  • Основні технологічні операції маслоекстракційної промисловості

 

Програма співбесіди що до здатності виконати ОП Технології зерна та зернопродуктів – другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності G13 «Харчові технології»

 

Характеристика орієнтовних дисципліни, їх теми, що виносяться на співбесіду

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ ЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА

1.1.     Світове виробництво цукру із цукрової тростини та цукрових буряків.

1.2.     Принципова технологічна схема виробництва цукру-піску із цукрових буряків.

1.3.     Загальна характеристика цукрового виробництва.

1.4.     Характеристика властивостей цукровмісної сировини.

1.5.     Екстрагування сахарози з бурякової стружки.

1.6.     Процес очищення соку від нецукрів.

1.7.     Процес очищення соку карбонізацією вапна.

1.8.     Процес згущення соку.

1.9.     Процес кристалізації сахарози.

1.10.   Принципова технологічна схема продуктового відділення.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ ХЛІБА, МАКАРОННИХ, КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ ТА ХАРЧОКОНЦЕНТРАТІВ

2.1.     Сировина хлібопекарського виробництва і її властивості.

2.2.     Технологічна схема виробництва хлібобулочних виробів.

2.3.     Способи приготування тіста.

2.4.     Розстоювання тістових заготовок, випікання хлібобулочних виробів.

2.5.     Сировина для виробництва макаронних виробів і їх характеристика.

2.6.     Приготування макаронного тіста та виробів.6. Пакування та зберігання макаронних виробів.

2.7.     Сировина для виробництва кондитерської промисловості і її характеристика.

2.8.     Технологія виробництва карамелі, мармеладно-пастильних виробів.

2.9.     Технологія виробництва цукерок.

2.10.   Технологія виробництва шоколаду та шоколадних виробів.

2.11.   Технологія виробництва харчових концентратів.

2.12.   Технологія виробництва сухих сніданків.

2.13.   Технологія кави та замінників кави.

2.14.   Технологія переробки картоплепродуктів.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ МОЛОКА ТА МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

3.1.     Приймання молока, охолодження і очищення.

3.2.     Сепарування і нормалізація молока.

3.3.     Гомогенізація молочної сировини.

3.4.     Теплова обробка молока.

3.5.     Технологія питного молока, вершків і напоїв.

3.6.     Технологія рідких кисломолочних продуктів.

3.7.     Технологія рідких кисломолочних продуктів.

3.8.     Технологія сметани.

3.9.     Технологія кисломолочного сиру.

3.10.   Технологія сиру.

3.11.   Технологія вершкового масла.

3.12.   Технологія морозива.

3.13.   Загальна технологія молочних консервів.

3.14.   Технологія згущених та сухих молочних консервів.

3.15.   Технологія переробки сироватки, маслянки, знежиреного молока та виготовлення напоїв дієтичного та функціонального призначення.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ М'ЯСА, М'ЯСОПРОДУКТІВ ТА РИБИ

4.1.     Сировинна база м’ясної промисловості.

4.2.     Забій і первинна переробка сировини.

4.3.     Виробництво ковбасних виробів.

4.4.     Виробництво м’ясних консервів.

4.5.     Характеристика рибної сировини.

4.6.     Зберігання, транспортування рибної продукції.

4.7.     Основні технології переробки рибної сировини.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ БРОДИЛЬНИХ ВИРОБНИЦТВ

5.1.     Технологія солоду.

5.2.     Технологія пива.

5.3.     Сировина, основні та допоміжні матеріали бродильних виробництв.

5.4.     Технологія спирту.

5.5.     Технологія горілок та лікеро-горілчаних напоїв.

5.6.     Технологія вина.

5.7.     Технологія коньяку.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ ЖИРІВ І ЖИРОЗАМІННИКІВ

6.1.     Жири та їхнє значення.

6.2.     Технологічна схема виробництва олії.

6.3.     Очищення насіння.

6.4.     Відокремлення оболонок, подрібнення ядра або насіння.

6.5.     Гідротермічна обробка м’ятки.

6.6.     Пресування, екстрагування.

6.7.     Відходи олійного виробництва.8. Виробництво тваринного жиру.

6.8.     Рафінація олії.

6.9.     Технологія жирозамінників.

6.10.   Виробництво маргарину.

6.11.   Виробництво майонезу.

6.12.   Технологія виробництва емульгаторів.

6.13.   Технологія виробництва гліцерину та жирних кислот.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ КОНСЕРВУВАННЯ ПЛОДІВ ТА ОВОЧІВ

7.1.     Біохімічні методи консервування овочів та фруктів.

7.2.     Класифікація овочевих і плодових консервів.

7.3.     Овочеві натуральні консерви і маринади.

7.4.     Овочеві закусочні консерви.

7.5.     Овочеві обідні консерви.

7.6.     Концентровані томатопродукти і соуси.

7.7.     Овочеві соки і напої.

7.8.     Консервовані компоти і натуральні плоди, фруктові маринади.

7.9.     Консервовані фруктові і ягідні соки, напої, екстракти, сиропи.

7.10.   Консерви фруктові концентровані.

7.11.   Плоди і ягоди, протерті чи подрібнені з цукром.

7.12.   Плодоягідні пюре і напівфабрикати.

7.13.   Консерви для дитячого та дієтичного харчування.

7.14.   Використання відходів виробництва.

7.15.   Характеристика деяких компонентів хімічного складу сировини, їх значення для людини та для переробної галузі.

7.16.   Технологічні процеси при консервуванні харчових продуктів.

7.17.   Класифікація та характеристика овочевих і плодових консервів.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ ВОДИ І ВОДОПІДГОТОВКИ В ГАЛУЗІ

8.1.     Хімія та мікробіологія води

8.2.     Джерела водопостачання

8.3.     Технологія питної води

8.4.     Водопідготовка харчових виробництв

8.5.     Технологія очищення промислових стічних вод

 

  1. ТЕХНОЛОГІЧНЕ ОБЛАДНАННЯ ГАЛУЗІ

9.1.     Обладнання для первинного оброблення та зберігання продукції садівництва та рослинництва

9.2.     Обладнання для очищення продукції садівництва та рослинництва

9.3.     Обладнання для зміни технологічних властивостей продукції рослинництва та садівництва

9.4.     Обладнання для виробництва хліба та хлібобулочних виробів

9.5.     Обладнання для приймання та первинного оброблення молока

9.6.     Обладнання для забою, первинного оброблення забійних тварин.

9.7.     Засоби транспортування м'ясо-продуктів

9.8.     Обладнання для виробництва молочних продуктів

9.9.     Обладнання для виробництва ковбасних виробів

9.10.   Засоби механізації процесів виробництва напівфабрикатів

9.11.   Характеристика матеріалів для фасування та пакування харчових продуктів

9.12.   Засоби механізації пакування та етикетування харчових продуктів

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ І ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНА

10.1.   Хімічний склад та харчова цінність зерна і продуктів переробки.

10.2.   Кормова цінність зерна.

10.3.   Зерно як об’єкт зберігання.

10.4.   Принципи зберігання зерна.

10.5.   Теоретичні основи зберігання зерна.

10.6.   Фізичні і фізіологічні властивості зернових мас.

10.7.   Самозігрівання зернових мас.

10.8.   Життєдіяльність мікроорганізмів.

10.9.   Життєдіяльність комах і кліщів.

10.10. Самозігрівання зернових мас.

10.11. Заходи, що підвищують стійкість зернових мас під час зберігання.

10.12. Активне вентилювання зернових мас.

10.13. Сушіння зернових мас, основи прийому.

10.14. Хімічне консервування зернових мас.

10.15. Мікронізація зерна.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ ЕЛЕВАТОРНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

11.1.   Вимоги до ділянки і генерального плану.

11.2.   Склад споруд і принципи їх компонування.

11.3.   Розрахунок місткості силосів і оперативних бункерів.

11.4.   Варіанти розміщення в робочій будівлі елеватора норій, ваг, зерноочисних машин.

11.5.   Варіанти компонування робочої будівлі з силосними корпусами і приймально-відпускними пристроями.

11.6.   Конструктивні особливості металевих силосів.

11.7.   Приймальні пристрої з автомобільного транспорту.

11.8.   Приймальні пристрої із залізничного транспорту.

11.9.   Відпускні пристрої на елеваторі.

11.10. Вимоги техніки безпеки, виробничої санітарії та охорони навколишнього середовища.

11.11. Автоматизація зерносховищ.

11.12. Порівняльна характеристика різних типів силосних корпусів.

11.13. Графо-аналітичний метод оцінки ефективності роботи бункерів, елеваторів.

11.14. Проектування робочої схеми руху зерна на елеваторі.

11.15. Боротьба з втратами зерна.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ БОРОШНОМЕЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА

12.1.   Сучасний стан та перспективи розвитку борошномельної галузі.

12.2.   Технологічні властивості зерна пшениці і жита.

12.3.   Загальна характеристика процесів технології борошна.

12.4.   Підготовка зерна до помелу.

12.5.   Принципи побудови технологічного процесу виробництва

12.6.   Призначення основних технологічних процесі виробництва борошна.

12.7.   Оббивні помели пшениці і жита.

12.8.   Сортові помели жита.

12.9.   Складні хлібопекарські помели пшениці з розвинутим процесом збагачення.

12.10. Макаронні помели пшениці.

12.11. Сортові помели пшениці зі скороченим процесом збагачення.

12.12. Основні завдання і види контролю борошномельного виробництва.

12.13. Управління технологічним процесами переробки зерна.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ КОМБІКОРМІВ

13.1.   Характеристика сировини, загальні відомості про комбікорм.

13.2.   Організація технологічного процесу виробництва комбікормів.

13.3.   Технологічні лінії підготовки сировини для виробництва комбікормів.

13.4.   Технологія дозування і змішування компонентів комбікормів.

13.5.   Технологія гранулювання розсипних комбікормів.

13.6.   Основні машини і обладнання для виробництва комбікормів.

13.7.   Виробництво білково-вітамінних добавок.

13.8.   Технологія виробництва преміксів.

13.9.   Технологічний контроль комбікормового виробництва.

13.10. Удосконалення технології виробництва комбікормів, білкововітамінних добавок та преміксів.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ КРУП’ЯНОГО ВИРОБНИЦТВА

14.1.   Характеристика сировини для круп'яних заводів.

14.2.   Підготовка зерна до переробки.

14.3.   Гідротермічна обробка зерна круп'яних культур.

14.4.   Переробка зерна в крупу: сортування зерна. лущення зерна, шліфування ядра та полірування крупи, дроблення зерна.

14.5.   Сортування продуктів лущення, класифікація відходів та побічних продуктів.

14.6.   Виробництво крупи з проса.

14.7.   Виробництво крупи з гречки.

14.8.   Виробництво крупи з рису.

14.9.   Виробництво крупи та круп'яних продуктів з вівса.

14.10. Виробництво крупи та круп'яних продуктів з ячменю.

14.11. Виробництво крупи з пшениці.

14.12. Виробництво крупи з гороху.

14.13. Виробництво крупи з кукурудзи.

14.14. Виробництво крупи підвищеної харчової цінності, за взаємозамінними схемами і використання відходів.

14.15. Техніко-економічні показники технологічних схем, основи автоматизації і управління технологічним процесом

14.16. Основні техніко-економічні показники технологічних схем переробки зерна в крупу.

14.17. Внутрішньо цеховий транспорт. Аспірація технологічного обладнання.

14.18. Управління технологічним процесом.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ ОЗДОРОВЧИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

15.1.   Теорії та концепції харчування

15.2.   Поняття про функціональні (оздоровчі) продукти харчування

15.3.   Інгредієнтний склад функціональних продуктів

15.4.   Функціональні продукти і функціональне харчування

15.5.   Основи виробництва збагачених продуктів

15.6.   Харчові та біологічно активні добавки

15.7.   Технології отримання продуктів лікувально-профілактичного харчування

15.8.   Технології продуктів для спортсменів

 

Програма співбесіди що до здатності виконати ОП Технології харчування – другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності G13 «Харчові технології»

 

Характеристика орієнтовних дисципліни, їх теми, що виносяться на співбесіду

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ ПРОДУКЦІЇ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

1.1.     Характеристика виробничого та технологічного процесів виробництва кулінарної продукції.

1.2.     Технологічні принципи виробництва продукції харчування.

1.3.     Технологія універсальних напівфабрикатів різного ступеня готовності.

1.4.     Технологія соусів. Соуси на основі бульйону, молока і молочних продуктів. Соуси яєчно-масляні та на рослинній основі.

1.5.     Технологія напівфабрикатів, страв та кулінарних виробів із продуктів рослинного походження:

1.5.1.  Технологія напівфабрикатів страв та кулінарних виробів із овочів, плодів і грибів.

1.5.2.  Технологія напівфабрикатів страв та кулінарних виробів з круп, бобових та продуктів їх переробки.

1.5.3.  Технологія напівфабрикатів страв та кулінарних виробів з борошна.

1.6.     Технологія напівфабрикатів, страв та кулінарних виробів із продуктів тваринного походження:

1.6.1.  Технологія напівфабрикатів страв та кулінарних виробів із кисломолочного сиру та інших молочних продуктів.

1.6.2.  Технологія напівфабрикатів страв та кулінарних виробів із яєць і яйцепродуктів.

1.6.3.  Технологія напівфабрикатів страв та кулінарних виробів із м’яса, м’ясопродуктів та м’яса диких тварин.

1.6.4.  Технологія напівфабрикатів страв та кулінарних виробів сільськогосподарської птиці, пернатої дичини та кроля.

1.6.5.  Технологія напівфабрикатів страв та кулінарних виробів із риби, рибопродуктів та нерибної водної сировини.

1.7.     Технологія напівфабрикатів, страв та кулінарних виробів із продуктів тваринного та рослинного походження:

1.7.1.  Технологія супів.

1.7.2.  Технологія холодних страв та закусок.

1.7.3.  Технологія десертів.

1.7.4.  Технологія напоїв.

1.8.     Технологія борошняних кондитерських та хлібобулочних виробів.

1.9.     Характеристика охолодженої і швидкозамороженої кулінарної продукції.

1.10.   Методи контролю якості продукції ресторанного господарства.

1.11.   Устаткування закладів ресторанного господарства

 

  1. ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ТА БІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ОБРОБКИ СИРОВИНИ ТА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

2.1.     Механічна обробка сировини, її вплив на склад та властивості продуктів.

2.2.     Теоретичні основи технологій тривалого зберігання харчових продуктів

2.3.     Види теплової обробки.

2.4.     Вплив термічної обробки на властивості продуктів.

2.5.     Кріооброблення харчових продуктів.

2.6.     Основні технологічні принципи хімічної обробки сировини та продуктів.

2.7.     Фізичні методи оброблення сировини та продуктів.

2.8.     Застосування ферментів та мікроорганізмів у харчових виробництвах.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ БРОДИЛЬНИХ ВИРОБНИЦТВ

3.1.     Сировина, основні та допоміжні матеріали бродильних виробництв.

3.2.     Технологія солоду.

3.3.     Технологія пива.

3.4.     Технологія спирту.

3.5.     Технологія горілок та лікеро-горілчаних напоїв.

3.6.     Технологія вина.

3.7.     Технологія коньяку.

 

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ М’ЯСА, М’ЯСОПРОДУКТІВ ТА РИБИ

4.1.     Сировинна база м’ясної промисловості.

4.2.     Забій і первинна переробка сировини.

4.3.     Виробництво ковбасних виробів.

4.4.     Виробництво м’ясних консервів.

4.5.     Характеристика рибної сировини.

4.6.     Зберігання, транспортування рибної продукції

4.7.     Основні технології переробки рибної сировини

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ КОНСЕРВУВАННЯ

5.1.     Класифікація овочевих і плодових консервів.

5.2.     Овочеві натуральні консерви і маринади.

5.3.     Овочеві закусочні консерви.

5.4.     Овочеві обідні консерви.

5.5.     Концентровані томатопродукти і соуси.

5.6.     Овочеві соки і напої.

5.7.     Консервовані компоти і натуральні плоди, фруктові маринади.

5.8.     Консервовані фруктові і ягідні соки, напої, екстракти, сиропи.

5.9.     Консерви фруктові концентровані.

5.10.   Консерви для дитячого та дієтичного харчування.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ МОЛОКА ТА МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

6.1.     Технологія питного молока, вершків і напоїв.

6.2.     Технологія рідких кисломолочних продуктів.

6.3.     Технологія сметани та сиру кисломолочного.

6.4.     Технологія сиру та вершкового масла.

6.5.     Загальна технологія молочних консервів.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ ЖИРІВ ТА ЖИРОЗАМІННИКІВ

7.1.     Виробництво тваринного жиру.

7.2.     Виробництво олії.

7.3.     Технологія жирозамінників.

7.4.     Технологія виробництва емульгаторів, гліцерину та жирних кислот.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ ЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА

8.1. Характеристика властивостей цукровмісної сировини

8.2. Загальна характеристика цукрового виробництва

8.3. Технологія виробництва цукру-піску із цукрових буряків

8.4. Принципова технологічна схема виробництва цукру-рафінаду.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ І ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНА

9.1. Хімічний склад та харчова цінність зерна і продуктів переробки.

9.2. Теоретичні основи зберігання зерна.

9.3. Фізичні і фізіологічні властивості зернових мас. Самозігрівання

зернових мас.

9.4. Сушіння зернових мас, основи прийому.

9.5. Основи борошномельного виробництва.

9.6. Основи круп’яного виробництва.

9.7.  Основи виробництва комбікормів.

 

  1. ТЕХНОЛОГІЯ ХЛІБА, МАКАРОННИХ, КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ ТА ХАРЧОКОНЦЕНТРАТІВ

10.1    Виробництво хлібобулочних виробів.

10.2    Способи приготування тіста.

10.3    Приготування макаронного тіста та виробів.

10.4    Сировина для виробництва кондитерської промисловості і її характеристика.

10.5    Технологія виробництва цукерок, шоколаду, карамелі, мармеладно-пастильних виробів.

10.6    Технологія виробництва харчових концентратів.

10.7    Технологія виробництва сухих сніданків.

10.8    Технологія кави та замінників кави.

 

Список рекомендованої літератури

  1. Апостолюк С. О., Джигирей В. С., Апостолюк А. С. Промислова екологія: навч. посіб. К: Знання, 2005. 474 с.
  2. Власенко В.В., Машкін М.І., Бігун П.П. Технологія виробництва і переробки молока та молочних продуктів. Вінниця: ГІПАНІС, 2000. 306 с.
  3. Волошин, М. Д., Крюковська О. А., Іванченко А.В. Проблеми підвищення якості питної води:монографія. Дніпродзержинськ: ДДТУ, 2013. 269 с.
  4. Гуменюк Г. Д. Стандартизація: Навч. Посібник. Херсон: ОЛДІПЛЮС., 2019. 330 с.
  5. Димань Т. М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів. Київ: Академія, 2011. 517 с.
  6. Домарецький В. А., Осшапчук М. В., Українець А. 1. Технологія харчових продуктів. К., 2003. 572 с.
  7. Дробот В. І. Технологія хлібопекарського виробництва. К.: Логос, 2002. 365 с.
  8. Жемела Г. П., Шемавньов В. І., Олексюк О. М. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва. Підручник. Полтава: Тера, 2003. 419 с.
  9. Загальна технологія харчової промисловості у прикладах і задачах : підруч./ Товажнянський Л. Л., Бухкало С.І., Капустенко П.О., Арсеньєва Л.Ю. Київ : ЦУЛ, 2011. 832 с.
  10. Загальні технології харчових виробництв: підруч. / В. А. Домарецький та ін. Київ: Університет «Україна», 2010. 814 с.
  11. Іваненко О. І., Носачова Ю. В. Техноекологія: Підручник. Київ: Кондор, 2017. 294 с.
  12. Іванов С. В., Сімахіна Г. О., Науменко Н. В. Технологія оздоровчих харчових продуктів: підруч. К.: НУХТ, 2015. 402 с.
  13. Кордзая Н. Р. Продовольча безпека. Якість та безпечність харчової продукції: монографія / Н.Р. Кордзая, Б.В. Єгоров. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. 156 с.
  14. Мерко І. Т., Моргун В. О. Наукові основи і технологія переробки зерна. Одеса: Друк, 2001. 348 с.
  15. Новікова О. В. Технологія виробництва хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів: навч. посіб.; 2–ге вид., перероб. і доп. Київ: Ліра, 2018. 540 с.
  16. Носачова Ю. В., Іваненко О. І., Вембер В. В. Екологічна безпека інженерної діяльності. Київ: Видавничий дім «Кондор», 2020. 230 с.
  17. Нутриціологія: навч. посіб. Вид. 2-ге, стер. / Н.В. Дуденко, Л.Ф. Павлоцька, Т.А. Лазарєва та ін. Х.: Світ Книг, 2018. 559 с.
  18. Обладнання підприємств харчової та переробної промисловості: /  В. Г. Мирончук та ін. Вінниця, 2007. 648 с.
  19. Орлов В.О., Орлова А.М., Зощук В.О. Технологія підготовки питної води: навчальний посібник. Рівне: НУВГП, 2010. 176 с.
  20. Основи хімії та методи аналізу харчової продукції: підруч. / Н. К. Черно, О. О. Антіпіна, О. В. Малинка, С. І. Вікуль. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2018. 359 с.
  21. Осокіна Н. М., Гайдай Г. С. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва. Умань, 2005. 614с.
  22. Осокіна Н. М., Мостов’як І. І., Герасимчук О. П., Любич В. В., Костецька К. В., Матвієнко Н. П. Технологія зберігання зерна з основами захисту від шкідників: навчальний посібник. К.: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2016. 248 с.
  23. Павлов В. І., Мишко О. В., Опьонова І. В., Павліха Н. В. Основи стандартизації, сертифікації та ідентифікації товарів: Навч. посібн. К.: Кондор, 2004. 230 с.
  24. Подпрятов Г. І., Скалецька Л. Ф., Сеньков А. М., Хилевич В. С. Зберігання і переробка продукції рослинництва. К.: Мета, 2002. 495 с.
  25. Процеси і апарати. Механічні та гідромеханічні процеси: Підручник / В.С. Бойко, К.О. Самойчук, В.Г. Тарасенко, В.О. Верхоланцева, Н.О. Паляничка, Є.В. Михайлов, О.О. Червоткіна. Мелітополь, 2021. 445 с.
  26. Самойленко А. А. Сертифікація продовольчих товарів: Навч. посібн. К.: Київський нац. торгов.-екон. ун-т, 2006. 12 с.
  27. Технологічні комплекси харчових виробництв: навчальний посібник / В. І. Теличкун, О. М. Гавва, Ю. С. Теличкун, О. О. Губеня, М. Г. Десик, О. М. Чепелюк. – Київ : Видавництво «Сталь», 2017. 456 с.
  28. Технологія крохмалю та крохмалопродуктів / Ліпець Е.Ф. та ін. К.: НУХТ, 2002. 157 с.
  29. Технологія молока і молочних продуктів: підручник / Г.Є. Поліщук та ін. Київ: НУХТ, 2013. 502 с.
  30. Технологія спирту / В.О.Маринченко та ін. Вінниця: Поділля, 2003. 496 с.
  31. Технологія та лабораторний практикум кондитерських виробів та харчових концентратів: навч. посіб. / за ред. А.М. Дорохович і В.М. Ковбаси. Київ: Фірма «ІНКОС», 2015. 632 с.
  32. Товажнянський Л.Л. та ін. Загальна технологія харчових виробництв у прикладах та задачах: Підручник. К.: Центр навчальної літератури, 2005. 496 с.
  33. Фізико-хімічні методи обробки сировини та продуктів харчування / А.І. Соколенко, В.Б. Костін, К.В. Васильківський. К.: Арт Ек, 2000. 306 с.
  34. Харчова хімія: Навчальний посібник / В. В. Євлаш, О. І. Торяник, В. О. Коваленко, О. Ф. Аксьонова, Н. О. Отрошко, Т. О. Кузнецова, Л. Ф. Павлоцька, Д. О. Торяник. Харків: Світ книг, 2019. 503 с.
  35. Черевко О.І., Поперечний А. М. Процеси і апарати харчових виробництв: Підручник. Харків: Світ Книг, 2020. 495 с.
  36. Шаповаленко О.І., Сафонова О.М., Богомолов О.В., Верешко Н.В., Сафонова О.М. Зберігання і переробка сільськогосподарської продукції. Харків: Еспада, 2008. 544 с.
  37. Шеманська Є.І., Радзієвська І.Г. Технології рослинних олій, жирових і косметичних продуктів: навч. посіб. К.: НУХТ, 2020. 182 с.
  38. Якість та облік зерна за приймання, оброблення і зберігання: навч. посіб. / Н. М. Осокіна та ін. К.: ТОВ «ТРОПЕА», 2021. 456 с.: іл.
  39. Войтюк Д. Г. Сільськогосподарські та меліоративні машини: Основи теорії та
  40. розрахунку [Текст]: навч. посіб. / Войтюк Д. Г., Яцун С. С., Довжик М. Я.; за
  41. ред. Д. Г. Войтюка. - Суми : ВТД "Універська книга", 2020. – 543 с.
  42. Білоконь Я.Ю., Окоча А.І. Трактори і автомобілі.-К.: Урожай, 2002.-324с.
  43. Сільськогосподарські машини : навч. посіб. / Войтюк Д.Г., Аніскевич Л.В., Волянський М.С. , Мартишко В.М. , Гуменюк Ю.О. – Київ : «Агроосвіта», 2015. – 679 с.
  44. Сільськогосподарські машини : підручник / Войтюк Д.Г., Аніскевич Л.В.,
  45. Іщенко В.В., та ін. – Київ : «Агроосвіта», 2017. – 180 с.
  46. Експлуатація машин і обладнання: Навчальний посібник / Ружицький М.А.,
  47. Рябець В.І., Кіяшко В.М. та ін. К.: Аграрна освіта, 2010. 617 с
  48. Жерновий А.С.,Лесько В.І., Свідерський. Ремонт машин: Конспект лекцій. – К.: КНУБА, 2005. – 108 с.
  49. Ремонт сільськогосподарської техніки / Волошин Б.Б. та ін. – Київ, навчально-методичний центр, 2005. – 178 с.
  50. Технічний сервіс в АПК : навчально-методичний комплекс: навч. посіб. Для студентів інжен. спец. на осв.-кваліф. рівні “Бакалавр” напрямку “Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва” / [С.М. Грушецький, І.М. Бендера, О.В. Козаченко та ін.] – Камʼянець-Подільський: ФОП Сисин О.В., 2013. – 968 с.
  51. Лімот А.С. Теоретичні основи забезпечення працездатності машин : навч. посіб. / А.С. Лімот. – Житомир : Держ. агроеколог. ун-т, 2008. – 410 с.
  52. Донець Л.І. Основи підприємництва / Л.І. Донець - К.: Центр навчальної літ., 2006. – 218 с.
  53. Економіка підприємства: Альбом наочних матеріалів: навчальний посібник / Д.К. Семенда, О.Л. Бурляй, М.А. Коротєєв та ін. – Умань: Видавець "Сочінський", 2009. – 228 с.