+38 (04744) 3-44-61
Меню
Остання редакція: 09 грудня 2023

Всесвітній день української хустки

Українська хустина завжди була одним з найважливіших елементів народного вбрання та невід’ємною частиною української культури. Щороку, 7 грудня, українці традиційно відзначають Всесвітній День української хустки.

З давніх-давен українська хустка була наділена якоюсь магічною силою та вважалась оберегом. В українців за часів козаччини існував звичай: кожна дівчина дарувала вишиту хустку своєму нареченому. Хустина символізувала вірне кохання. Дівчата та жінки раніше носили хустку впродовж усього року. При цьому вона була обов’язковим головним убором заміжньої жінки. Також це був обов’язквий атрибут на кожному українському весіллі. Впродовж усього святкування руки молодят мали бути покриті хустками, аби ніяка нечисть не проникла у їхню сім’ю, після чого зберігали хустку як сімейний оберіг.

Тож і цього року студенти та викладачі інженерно-технологічного факультету долучилися до університетського флешмобу «Одягни хустку – будь на стилі», одягнувши традиційний оберіг українського народу та символ жіночності.