+38 (04744) 3-44-61
Меню
Остання редакція: 23 лютого 2024

Огляд тваринницької ферми господарства «Агрофірма «Базис»

З метою практичного ознайомлення студентів інженерно-технологічного факультету з особливостями організації роботи на тваринницьких фермах та закріплення теоретичних знань з дисципліни «Машини і обладнання для тваринництва», 8 квітня доцентами кафедри процесів, машин та обладнання АПВ Василем Кравченком та Андрієм Войтіком було організовано виїзне практичне заняття для студентів-механіків 31-ім групи на корівник господарства «Агрофірма «Базис». 

Потужний тваринницький комплекс підприємства слугує незамінним доповненням масштабної землеробської діяльності господарства, утворюючи повний цикл виробництва сільськогосподарської продукції з раціональним використанням трудових, земельних та матеріальних ресурсів.

На території тваринницького комплексу з утримання ВРХ у с. Кочубіївка зустрів студентів та викладачів, а також провів детальну екскурсію начальник служби тваринництва, головний інженер-зоотехнік Володимир Осадченко. Він розповів, що у с. Кочубіївка знаходиться найбільша за чисельністю поголів’я ферма в господарстві з утримання та розведення ВРХ. Утримання худоби – прив’язне й частково вигульне. Наразі здійснюється будівництво нового приміщення ферми із безприв’язного утримання для відтворення. Залежно від вікового та фізіологічного стану тварин, усе поголів’я розподілене у трьох окремих фермах – дійне стадо, телиці різного віку, родильне відділення та сухостій.

Доїння здійснюється сучасними автоматизованими доїльними апаратами, а для транспортування молока до охолоджувального танку експлуатується Брацлавський молокопровід на 200 корів, чим забезпечується безконтактність продукції з навколишнім середовищем і відповідно – висока якість та чистота молока. 

Для забезпечення оптимальних надоїв протягом активного періоду життя корів без надмірної витрати життєвого ресурсу тварин, Володимиром Івановичем розроблені високо- та низькопродуктивні раціони з різним співвідношенням сухих і вологих кормів. За рахунок такого обдуманого підходу, середній добовий надій по господарству складає 17–18 л/корову, річний – 5,3–5,5 т високоякісного молока. Реалізує молоко господарство Іллінецькому молокозаводу (щоденно 4200–4300 л).

Маючи 200 га посівів багаторічних трав, 140–150 га щорічних посівів кукурудзи на силос та посіви однорічних трав, господарство повністю забезпечує внутрішні потреби власних тваринницьких ферм. Крім того, у наявності – діючий міні-комбікормовий цех із сучасним обладнанням для приготування поживних зерносумішей. До складу кормів додають також плющене зерно кукурудзи, заготовлене на цілий рік методом анаеробного консервування закваскою спеціальних бактерій у так званих «рукавах». Суміші кормів готують у напівначіпних тракторних бункерах-міксерах «Trioliet» закордонного виробництва, що слугують одночасно й кормороздавачами.

Студентам було продемонстровано також роботу молокоперекачувального обладнання та приладу «Ekomilk» для визначення кількісно-якісних показників молока (жир, білок, вода, щільність) й детально ознайомлено з особливостями миття і дезінфекції доїльної та перекачувальної апаратури.

Підсумовуючи вищезазначене, варто відмітити, що тваринницькі ферми господарства «Агрофірма «Базис» вирізняються традиційною системою організації процесу із поступовим оновленням матеріально-технічних засобів виробництва та запровадженням елементів сучасних технологій господарювання.

Поїздка виявилась напрочуд цікавою та пізнавальною не лише для студентів, але й для викладачів. Кафедра вдячна Володимиру Івановичу за детальне ознайомлення з особливостями виробництва та сприяння у підготовці молодих спеціалістів.  

 

Людмила Худік, викладач кафедри процесів, машин та обладнання АПВ

(фото студента 31-ім групи Віталія Головка)